Misia veriteľov Grécka príde do Atén s novými návrhmi škrtov

30.06.2013 Celý región

Atény 30. júna (TASR) - Uťahovanie opaskov v Grécku sa tak ľahko neskončí. V pondelok (1. 7.) príde podľa DPA do Atén kontrolná misia gréckych veriteľov.

Trojka, v ktorej sú predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej centrálnej banky (ECB) a EÚ, oboznámi grécku vládu s podmienkami veriteľov na vyplatenie 8,1 miliardy eur, ktoré od nich potrebuje do konca júla na ďalšie fungovanie štátu.

Aténsky denník Kathimerini uverejnil dnes zoznam najdôležitejších požiadaviek veriteľov. Hlavnou úlohou vlády bude predisponovanie 12.500 štátnych zamestnancov do pracovných rezerv, pričom by mali dostávať nižšie platy. V rámci reformy štátnej správy prejdú na nové pôsobiská.

Trojku znepokojuje aj stránka rozpočtových príjmov. Kathimerini píše, že ak sa do konca roka 2014 nepodarí odstrániť hroziaci výpadok dve miliardy eur, vláda bude musieť uskutočniť ďalšie úsporné opatrenia. Medzi nimi by mala byť mimoriadna daň na nehnuteľnosti, obmedzenie nákladov na zdravotníctvo a ďalšie zefektívnenie výberu daní.
 

Vyberte región